Vraag en antwoord met Maxime en Morgane

Maxime en Morgane doctoreren aan de universiteit van Bergen. Ze hebben zich gespecialiseerd in de thematiek rond wilde bijen en bestuivers. Verder coördineren en beheren ze het SAPOLL project.

Opgelet, de audio-versie bestaat alleen in het Frans.

 

Welke wilde bijen zijn er eigenlijk?

Oversicht : In onze streken zijn er meerdere honderden soorten wilde bijen met een zeer gevarieerde levenswijze. Er zijn hommels die in kolonies leven, maar er zijn ook solitaire bijen waarvan het vrouwtje alleen voor haar nakomelingen zorgt. Verder zijn er ook nog parasitaire bijen die de strategie van de koekoek nabootsen en hun eieren in het nest van een gastheer leggen.

 

Zijn wilde bijen gevaarlijk ? Verdienen de bestuivers de slechte pers die hun soms te beurt valt?

Oversicht : Bestuivers en bijen verdienen de slechte pers die ze krijgen helemaal niet. Zonder hen zouden we bijvoorbeeld geen voedsel hebben. Sommige wilde bijen kunnen steken, maar dat doen ze alleen in noodgevallen, om zich te verdedigen. Het zijn niet-agressieve insecten en het loont de moeite om deze fascinerende dieren naderbij te bekijken.

 

Zijn bestuivers echt zo belangrijk? Waarom zijn ze bedreigd?

Oversicht : Bestuivers zijn extreem belangrijk voor de menselijke voeding, maar ook voor de voortplanting van wilde planten en het behoud van de ecosystemen die ons omringen. Meerdere oorzaken voor hun achteruitgang hebben een invloed op deze insecten en worden nog versterkt door synergie-effecten die kunnen optreden.

 

Wat is het SAPOLL-project ? Wat betekent het voor de wilde bestuivers?

Oversicht : Het SAPOLL-project (SAuvons nos POLLinisateurs – SAmenwerken voor POLLinators) is een INTERREG-project dat een grensoverschrijdend actieplan wil invoeren ten gunste van wilde bestuivers in België en in het noorden van Frankrijk. Daartoe hebben meerdere structuren en organisaties zich aaneengesloten om samen dit actieplan op te stellen, maar ook om het publiek te sensibiliseren, om netwerken van waarnemers te mobiliseren en om de wetenschappelijke opvolging van bestuivers mogelijk te maken.

 

Welke concrete oplossingen en acties kunnen de bestuivers beschermen ?

Oversicht : Het SAPOLL-project wil op het terrein concrete acties opzetten ten voordele van de bestuivers. Dat gaat meer bepaald over het sensibiliseren en informeren van het publiek, maar ook over het opzetten van burgerwetenschapsprojecten, werkgroepen, … Iedereen kan meedoen en meewerken om onze kennis en bewustwording met betrekking tot bestuivers te verbeteren.

 

Deze fragmenten komen uit het programma « l’Affaire à Suivre » dat uitgezonden werd op 14 december 2016 op YouFM.

Klik hier om de volledige versie van dit programma te beluisteren.